- O Ugotować wrzątek (1,5 l)
- O Wsypać szczyptę kurkumy
- Z Dodać 2 czubate łyżki stołowe kaszy jaglanej (można ja przedtem podprażyć na patelni)
- M Dodać 3 czubate łyżki stołowe płatków owsianych lub jęczmiennych (nie błyskawicznych)
- M Posiekać lub drobno zetrzeć korzeń imbiru i wrzucić do zupy
- W Wsypać szczyptę soli
- Gotować około 30 minut
- D Wycisnąć łyżkę cytryny i wlać do zupy
- O Posiekać parę orzechów włoskich i/ lub parę suszonych, niesiarkowanych śliwek, wrzucić do zupy
- Z Pokroić dość drobno bakalie według uznania (niesiarkowane morele, rodzynki, daktyle, migdały lub inne orzechy) i dodać do zupy
- Gotować około 10 minut
- Z Dodać odrobinę masła lub ghee i /lub łyżeczkę miodu. Gotować około 1 minuty.
Gotowe!
Produkty należące do każdej kolejnej przemiany dodajemy po około 2 minutach i mieszamy. Do mieszania w garnku podczas gotowania nie używamy żadnych metalowych narzędzi ani sztućców. Najlepsza jest drewniana łyżka.
Zupa śniadaniowa, którą jem prawie codziennie od jesieni do wiosny daje energię, ciepło i dobry humor na wiele godzin, podnosi odporność, chroni przed przeziębieniami. Można ją modyfikować dodając przeróżne suszone owoce i orzechy. Aby zachować wszystkie dobroczynne właściwości miodu, można go dodać już na talerzu kiedy potrawa trochę ostygnie. W lecie można zupę serwować z ulubionymi sezonowymi owocami.