zupa śniadaniowa

Przepis na zupę śniadaniową według kuchni 5 przemian

  • O  Ugotować wrzątek (1,5 l)
  • O  Wsypać szczyptę kurkumy
  • Z  Dodać 2 czubate łyżki stołowe kaszy jaglanej (można ja przedtem podprażyć na patelni)
  • M  Dodać 3 czubate łyżki stołowe płatków owsianych lub jęczmiennych (nie błyskawicznych)
  • M  Posiekać lub drobno zetrzeć korzeń imbiru i wrzucić do zupy
  • W Wsypać szczyptę soli
  • Gotować około 30 minut
  • D Wycisnąć łyżkę cytryny i wlać do zupy
  • O Posiekać parę orzechów włoskich i/ lub parę suszonych, niesiarkowanych śliwek, wrzucić do zupy
  • Z Pokroić dość drobno bakalie według uznania (niesiarkowane morele, rodzynki, daktyle, migdały lub inne orzechy) i dodać do zupy
  • Gotować około 10 minut
  • Z Dodać odrobinę masła lub ghee i /lub łyżeczkę miodu. Gotować około 1 minuty.

Gotowe!

Produkty należące do każdej kolejnej przemiany dodajemy po około 2 minutach i mieszamy. Do mieszania w garnku podczas gotowania nie używamy żadnych metalowych narzędzi ani sztućców. Najlepsza jest drewniana łyżka.
Zupa śniadaniowa, którą jem prawie codziennie od jesieni do wiosny daje energię, ciepło i dobry humor na wiele godzin, podnosi odporność, chroni przed przeziębieniami. Można ją modyfikować dodając przeróżne suszone owoce i orzechy. Aby zachować wszystkie dobroczynne właściwości miodu, można go dodać już na talerzu kiedy potrawa trochę ostygnie. W lecie można zupę serwować z ulubionymi sezonowymi owocami.

Smacznego!