zdrowy chleb domowy

Przepis na zdrowy chleb domowy na zakwasie

  • ½ kg mąki żytniej razowej
  • ½ kg mąki orkiszowej
  • 4 szklanki wody gazowanej
  • ¾ szklanki siemienia lnianego
  • ¾ szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
  • ½ szklanki sezamu białego
  • ¾ szklanki ziaren słonecznika lub/i pestek z dyni
  • ½ szklanki otrąb
  • 1,5-2 łyżki zakwasu
  • 1,5 łyżeczki cukru (może być ksylitol)
  • 4 małe łyżeczki soli

Wszystko razem zmieszać po koleji dodając składniki. Jeśli masa jest zbyt sucha można dolać trochę więcej wody gazowanej. Wyrobić drewnianą łyżką (nie używać metalowych mieszadeł). Odstawić na 10-12 godzin.
Odjąć do słoika zakwas na następny chleb. Dwie foremki wysmarować oliwą i wysypać mąką (chyba, że są silikonowe wtedy nic nie trzeba). Wyłożyć ciasto do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze ok. 180 stopni C przez 1,15-1,30 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremek zostawić do odparowania. Owinąć w lniane ściereczki przełożyć do lnianego worka i powiesić w kuchni.

SMACZNEGO